Кръщенето (още кръщение и кръщаване) е акт, при който се издейства очистване от греха, както и смърт на стария човек (за стария живот) и възкресение за нов живот на вярващия човек.

Кръщене може да се прави както в първите месеци и години на детето, така и на възрастен. В зависимост от възрастта на покръствания ритуалът се различава в частта за топването на тялото в купела със светена вода или просто помазване на главата.

Най-често кръщене се прави в първите месеци след раждането, като в зависимост от това дали сте гост, родител или кръстник, традицията повелява различна роля и подарък.
В повечето случаи от църквата, в която се прави кръщенето, дават списък с всички необходими неща, които е желателно да присъстват в деня на кръщенето.

Ако сте гост на кръщенето, е по-добре да подарите нещо полезно за детенцето – играчка или дрешка за предстоящия сезон.

Ако сте кръстник – предполага се, че трябва да осигурите доста неща за самото кръщене. Сред тях са:

 • Златно кръстче със синджир, което се освещава от свещеника;
 • Цялостен комплект дрешки за обличане след кръщението – бельо, обувки и връхни дрехи. При възрастен се купува най-често само риза.
 • Хавлийката за поемането на новото християнче от купела, както и пешкир за избърсване ръцете на свещеника. В някои случаи се купуват и от родителите.
 • Някакъв подарък за родителите (не е задължително).

Старият български обичай е кръстникът да постави синджирче с кръстче на врата на детето. То се освещава по време на кръщенето и стои до китката със здравец, с която попът ръси малчугана. Поставя се на врата малко след ритуалното подстригване. Традицията е кръстчето да бъде златно или позлатено.

Родителите на детето подаряват от своя страна нещо на семейството на кръстника. Най-често е икона на Богородица, която също се освещава. Наред с това желателно е да има нещо за почерпка – пита с мед, дребни сладки или бонбони.

Ето и конкретни идеи за подарък за кръщене на дете:

 1. Бебешки дневник или детски албум
 2. Сет за хранене – лигавник и прибори
 3. Столче за хранене
 4. Комплект за сменяне на памперси
 5. Бебешка козметика
 6. Отливки и отпечатъци от ръчички и крачета
 7. Фотосесия на кръщенето
 8. Столче/Седалка за кола
 9. Проходилка
 10. Бебефон / Видеофон / Система за наблюдаване
 11. Бебешко кенгуру (за зимата)
 12. Плюшени играчки
 13. Играчки за развитие
 14. Гривничка против уроки

Кръщенето на възрастен се обвързва с етап от живота, за който се приема, че вече той е по-пречистен, мъдър и зрял. За да се отрази това и материално, има подходящи подаръци, които могат да останат за дълго и в същото време да поднесете пожелания със смисъл.

Идеи за подарък за кръщене на възрастен:

 1. Кръст
 2. Икона
 3. Кошница с шампанско и бонбони

Вижте предложенията ни за подарък за кръщене