Димитровден е православен и народен празник, отбелязван на 26 октомври в памет на свети Димитър Солунски. Денят е и професионален празник на ковачите, техниците, инженерите и металурзите.

Според народните представи от Димитровден започва зимата, народна поговорка гласи: „Георги носи лято, Димитър – зима“. Според легендата Св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на Св. Георги. Той язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки – „Дойде ли Димитър, идва и снегът“. На Димитровден се прибират ралата на сухо, редят се дървата за зимата, очакват се първите снегове. Характерни са и трите дни след Димитровден, т. нар. Миши дни.

На Димитровден имен ден празнуват Димитър, Димислава, Димитрина, Димитрия, Деметра, Дима, Димка, Димчо, Димана, Митко, Митра, Митка, Митрана, Мита, Диян, Дияна, Диан, Диана.

Най-подходящите подаръци за Димитровден са свързани с персонализирани подаръци с името на празнуващия или символи, свързани със Свети Димитър Солунски.

Алкохолът за почерпка винаги е подходящ подарък, така че бутилка вино или шампанско винаги ще се приеме добре. На пазара дори има възможност за персонализиране на етикети за бутилка с вино.

Всякакви подаръчни кошници с вино и сирена, букети от бонбони или кутии с бонбони са напълно приемлив подарък за Димитровден.

Извън класическия подарък букет цветя, може да подарите чаша със снимка или надпис с името на именика.

По-луксозни подаръци са медал или монета с образа на свети Димитър, аксесоар за алкохол – бъчва с чешмичка и чашки и др.

Откриийте по-долу нашите предложения за идеи за подарък за Димитровден.